Nauka prawa w Gdańsku - Kolarz, Beata (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1998)
Dzięki bogatemu dorobkowi wielu uczonych, Gdańsk w dziedzinie nauki prawa zajmował w kraju, szczególnie w okresie od XVI do XVIII wieku, pozycję wybitną, a niekiedy pierwszoplanową. Miały na to wpływ różne czynniki społeczne, polityczne i gospodarcze. Do najważniejszych z nich można zaliczyć ożywienie handlu z obcymi państwami, które zmuszało dodobrej znajomości prawa międzynarodowego, prawa narodów, morskiego i cywilnego. Poza tym szybkie powiększanie się dobrobytu mieszczaństwa gdańskiego powodowało wzrost ambicji intelektualnych, wyjazdy synów mieszczan do zagranicznych ośrodków uniwersyteckich, gdzie wstępowali głównie na wydziały prawa i stykali się z najnowszymi koncepcjami filozoficznymi, społecznymi i naukowymi, przenosząc je na grunt rodzimy. Wreszcie rozwój nauczania prawa łączył się w Gdańsku również z zapotrzebowaniem na wykwalifikowaną kadrę administracji miasta, która wymagała w większości wykształcenia prawniczego.