Kodyfikacje cywilne XX wieku. Cz. I: Kodyfikacja jako instrument reformy prawa - Izdebski, Hubert (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1990)
I. Wprowadzenie. II. Wzory kodyfikacji cywilnej sprzed pierwszej wojny światowej. III. Próby kodyfikacji narodowych w Europie po pierwszej wojnie światowej. IV. Rekodyfikacja prawa cywilnego w Europie zachodniej po drugiej wojnie światowej. V. Rekodyfikacja w strefie romańsko-germańskiej i w systemach mieszanych poza Europą. VI. Kodyfikacja cywilna w krajach Common Law. VII. Transnarodowa kodyfikacja i rekodyfikacja w strefie romańsko-germańskiej i w krajach Common Law. VIII. Kodyfikacja jako instrument reformy prawa w krajach o innej tradycji prawniczej. IX. Uwagi końcowe.