Gmina wiejska i jej samorząd. Praca zbiorowa pod red. H. Brodowskiej - Bardach, Juliusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1990)
Recenzja: Gmina wiejska i jej samorząd, praca zbiorowa pod redakcją Heleny Brodowskiej, Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, Warszawa 1989,. s. 711.