Dariusz Makiłła (red.), Konstytucyjna historia Polski XIX–XX w., Warszawa 2024 - Plewa, Emil (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Przedmiotem recenzji jest zbiorowe, interdyscyplinarne opracowanie monograficzne pod redakcją prof. dr hab. Dariusza Makiłły, zatytułowane Konstytucyjna historia Polski XIX–XX w., wydane przez Polskie Wydawnictwo Naukowe (PWN) w Warszawie w 2024 r. Publikacja należy do serii podręczników z zakresu historii państwa, prawa i administracji, cieszących się dużym uznaniem środowiska akademickiego. Redaktorem naukowym serii podręczników jest prof. dr hab. Marian Kallas. Recenzowana książka składa się z tekstów napisanych przez siedmiu autorów. Monografia składa się z dwóch części ułożonych chronologicznie: Część pierwsza. Konstytucjonalizm w okresie po rozbiorach (1795–1918), która składa się z pięciu rozdziałów, oraz Część druga. Konstytucjonalizm w Polsce (1918–1997), która składa się z czterech rozdziałów.