Czubiński Antoni, Stanowisko socjaldemokracji niemieckiej wobec polityki kolonialnej II Rzeszy w latach 1876—1914 - Kubiak, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1967)
Recenzja: Antoni Czubiński, Stanowisko socjaldemokracji niemieckiej wobec polityki kolonialnej II Rzeszy w latach 1876—1914, Poznań 1966, Wyd. U.A.M. ss. 323.