Historia państwa i prawa w Bułgarii w latach 1956 — 1966 - Andreev, Michaił N. (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1968)
Jednym z podstawowych zadań stojących przed historykami państwa i prawa Bułgarii w ciągu minionych dziesięciu lat było przygotowanie podręczników i innych pomocy dla studentów prawa. Rezultatem wysiłków w tym kierunku było ukazanie się trzech podręczników. Dwa z nich dotyczą rozwoju stosunków prawno-ustrojowych w Bułgarii, trzeci zajmuje się prawem rzymskim.