O prawnych formach kredytu w Polsce średniowiecznej - Lesiński, Bogdan (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1980)
O prawnych formach kredytu w Polsce średniowiecznej (Na marginesie pracy Jacka S. Matuszewskiego, Zastaw nieruchomości w polskim prawie ziemskim do końca XV stulecia, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Łódzkiego, Nauki Humanistyczno-Społeczne, Folia Iuridica, Seria I, nr 53, Łódź 1979, ss. 185 + tabl.).