Przyczynek do średniowiecznych źródeł nowożytnej koncepcji prawodawstwa - Wójtowicz, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1968)
Nowożytna koncepcja prawodawstwa zawiera wiele elementów powstałych pod wpływem myśli średniowiecznych prawników i pisarzy politycznych. Niemały wpływ na późniejszą naukę miała doktryna Łukasza z Penny, w której można odnaleźć wiele nowoczesnych rozwiązań, znacznie wyprzedzających epokę. W szkicu tym pragnę zająć się, na przykładzie doktryny Łukasza, narastaniem na tle średniowiecznej tradycji polityczno-prawnej elementów pozytywizmu prawnego i tendencji do uznania wyższości porządku prawnego nad władzą polityczną.