Tom IV Historii państwa i prawa Polski (1848/1863—1918) - Sobociński, Władysław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1968)
22 stycznia 1968 r. Zakład Historii Państwa i Prawa Instytutu Historii PAN zorganizował dyskusję nad czwartym tomem syntezy „Historii państwa i prawa Polski”, obejmującym lata 1846—1918, której autorem jest prof. dr Konstanty Grzybowski. Zebranie zgromadziło ponad 20 zainteresowanych. Zagaił je i prowadził prof. dr Juliusz Bardach. W dyskusji wzięło udział 14 osób. Dwie, nie mogąc przybyć osobiście, nadesłały swe uwagi na piśmie. Uprzednio makieta tomu została zrecenzowana przez profesorów Władysława Sobocińskiego i Jana Wąsickiego. Powielony tekst referatów obydwu recenzentów otrzymali wszyscy uczestnicy dyskusji. Przytaczamy go tu w niewielkich skrótach. Przedłożona makieta jest dziełem wielu lat twórczego wysiłku i obejmuje szeroką i różnorodną problematykę badawczą. Wyniki częściowe tych badań były już kilka razy dyskutowane, a koncepcja pracy ulegała zmianom, jak można sądzić, głównie pod wpływem doświadczeń i przemyśleń Autora. Obecna makieta, obejmująca całość, świadczy o gruntowności badań, niezwykłej znajomości przedmiotu i rozległych horyzontach wiedzy humanistyczno-społecznej. Wszystko to pozwoliło K. Grzybowskiemu ująć i ocenić zagadnienia państwowoprawne badanego okresu.