Nowe badania nad kodyfikacją prawa polskiego w XVI wieku - Łysiak, Ludwik; Lesiński, Bogdan (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1979)
Nowe badania nad kodyfikacją prawa polskiego w XVI wieku (Dwugłos o pracy Wacława Uruszczaka, Próba kodyfikacji prawa polskiego w pierwszej połowie XVI wieku, Warszawa 1979, PWN, ss. 288).