Ze studiów nad instytucjami XIX wieku - Izdebski, Hubert (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1979)
Ze studiów nad instytucjami XIX wieku (W związku z pracami: Robert Chabanne, Les institutions de la France de la fin de l'ancien régime à l'avènement de la IIIème République (1789-1875), Lyon 1977, Éditions L'Hermes, ss. 416, Bibliothèque Droit — Économie — Gestion; Valerie Cromwell, Revolution or Evolution. British Government in the Nineteenth Century, London 1977, Longman, ss. X + 230, Problems and Perspectives in History).