Korusiewicz Leon, Przyczyny wojny secesyjnej w Ameryce - Szyszkowski, Wacław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1968)
Recenzja: Leon Korusiewicz, Przyczyny wojny secesyjnej w Ameryce, PWN. Warszawa 1967, ss. 516, mapa.