J. Seredyka, Rzeczpospolita w ostatnich latach panowania Zygmunta III (1629-1632). Zarys wewnętrznych dziejów politycznych - Orzechowski, Kazimierz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1979)
Recenzja: Jan Seredyka, Rzeczpospolita w ostatnich latach panowania Zygmunta III (1629-1632). Zarys wewnętrznych dziejów politycznych, Wydawnictwa Wyższej Szkoły Pedagogicznej im. Powstańców Śląskich w Opolu. Seria B: Studia i monografie, Nr 62, Opole 1978, ss. 231. Indeks nazwisk.