Tłumaczyć czy nie tłumaczyć? Kilka uwag o polskim wydaniu książki Historia z wiedźmami - Pilarczyk, Piotr M. (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Pierwotnie opublikowana w języku ukraińskim książka Kateryny Dysy o procesach czarownic w XVII i XVIII wieku na Ukrainie jest całkowita porażką w polskiej adaptacji. Autorka przetłumaczyła stare polskie teksty na język ukraiński, następnie powstała adaptacja angielska, a teraz wersja polska. Tekst, który przeszedł wiele tłumaczeń, został bardzo zniekształcony. Z powodu braków językowych i nieznajomości tematów poruszanych w książce tłumaczki dodały wiele własnych błędów. Ta wersja książki powinna być uznana za bezużyteczną do celów naukowych.