Michał Sczaniecki 1910-1977 - Bardach, Juliusz; Olszewski, Henryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1978)
Dnia 29 maja 1977 r. zmarł Michał Sczaniecki, doktor praw, profesor zwyczajny Uniwersytetu Warszawskiego, kierownik Zakładu Powszechnej Historii Państwa i Prawa oraz przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Historyczno-Prawnego Wydziału Prawa i Administracji UW, doktor honoris causa Uniwersytetu w Grenoble, członek wielu krajowych i zagranicznych towarzystw naukowych, współzałożyciel i redaktor naczelny „Czasopisma Prawno-Historycznego". Odszedł wybitny uczony, zasłużony organizator nauki i popularyzator wiedzy, wielki przyjaciel i oddany wychowawca młodzieży akademickiej, niezrównany działacz społeczny; człowiek o głębokiej kulturze humanistycznej i niespornym autorytecie moralnym, gorący patriota, żołnierz drugiej wojny światowej i pionier działań na rzecz ugruntowania polskości Ziem Zachodnich i Północnych.