Wpływ warunków ekonomicznych na przestępczość w Polsce w latach 1928-1934 - Radzinowicz, Leon (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2026)
Praca niniejsza traktuje o okresie gwałtownych zmian ekonomicznych w Polsce. Należy więc ona też do tego dość dramatycznego okresu gospodarczej i społecznej historii kraju. Wpływ, jaki warunki ekonomiczne mogą wywierać na przestępczość, ma szersze znaczenie. Tworzy on osobny rozdział w badaniu oddziaływań społecznych na przestępczość w ogóle i wykracza poza granice jakiegoś określonego kraju. Temu należy niewątpliwie przypisać, że drukowana tu praca bywa ciągle cytowana w piśmiennictwie. Napisana przed trzydziestu laty, została najpierw opublikowana w „Sociological Review”. Nie muszę więc mówić, jak jestem wzruszony widząc ją przetłumaczoną obecnie na polski, mój ojczysty język.