Zarys systemu politycznego burżuazyjnej Republiki Czechosłowackiej w pierwszych latach jej istnienia - Bianchi, Leonard (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1973)
Ustrój polityczny młodej Republiki Czechosłowackiej często określamy — nie wdając się w głębsze badania — jako burżuazyjno-demokratyczny. Przywykliśmy również uważać go za bardziej demokratyczny od ustroju panującego wówczas na Węgrzech czy w Polsce. Jeśli jednak przyjrzymy się bliżej tym zwłaszcza instytucjom prawnym i państwowym, które mają największe znaczenie dla oceny ustroju politycznego, dojdziemy do wniosku, że Republika Czechosłowacka w pierwszych latach swego istnienia — zwłaszcza w Słowacji — zawierała niewiele elementów demokracji. Aparat państwowy spełniał zadania dyktatury klasowej i pozostawiał tylko ograniczony obszar dla realizacji wolności obywatelskich.