Noty recenzyjne - CPH 25(1)1973 (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1973)
<!–StartFragment –> B. Ryszewski, Archiwistyka — przedmiot, zakres, podział. Studia nad problemem (Wojciech M. Bartel) ... 214 L. Garcia de Valdeavellano, Curso de historia de las instituciones españolas de las origines al final de la Edad Medía (Stanisław Russocki) … 215 H. Oplatka - Steinlin, Untersuchungen zur neuhochdeutschen Gesetzessprache (Stanisław Salmonowicz) ... 216 E. Volterr a, Il problema del testo delle costituzioni imperiali (Błażej Wierzbowski) ... 217 G. L. Kurbatov, Osnovnyje problemy vnutrennego razvitija vizantijskogo goroda v IV-VII w. (Błażej Wierzbowski)...218 Lordship and Community in Medieval Europe (Stanisław Russocki) … 218 D. Claude, Adel, Kirche und Koenigtum im Westgotenreich (Stanislaw Russocki) ... 219 Medievistika na XIII Meżdunarodnom Kongresse Istori eskich Nauk v Moskve i na V Meżdunarodnom Kongresse Ekonomi eskoj Istorii v Leningrade (Stanisław Russocki) ... 220 E. Mueller-Mertens, Regnum Theutonicum. Aufkommen und Verbreitung der deutschen Reichs- und Königsauffassung im früheren Mittelalter(Stanislaw Russocki) ... 220 V. V. Mavrodin, Obrazovanie drevnerusskogo gosudarstva i formirovanie drevnerusskoj narodnosti (Stanislaw Russocki ... 221 A. P. Novoselcev — V. T. Pašuto, L. V. erepnin, Puti rozvitija feodalizma (Stanislaw Russocki) ... 221 S. B. Veselovskij, Issledovanija po istorii kłassa służiłych zemlevladel’cev (Stanislaw Russocki) ... 222 Vizantijskije o erki. Trudy sovetskich u enych k XIV Kongressu Vozantinistov (Błażej Wierzbowski) ... 222 Filozofia polska XV wieku. Praca zbiór, pod red. R. Palacza (Stanisław Russocki) ... 223 H. Demelius, Aus dem Stadtbuch von Mautern an der Donau (1432 - 1550) (Lesław Pauli) ... 223 B. P. Wolffe, The Royal Demesne in English History. The Crown Estate in the Governance of the Realm from the Conquest to 1509 (Hubert Izdebski) ... 224 Statuty miasta Kalisza z XV - XVIII wieku, zebrał i opracował Witold Maisel (Zdzisław Kaczmarczyk) ... 225 R. E. Boyer, English Declarations of Indulgence 1687 and 1688 (Hubert Izdebski … 225 J. Skibiński, Starostwa dziedziczne Prus Książęcych w XVII i XVIII wieku (Ryszard Łaszewski) ... 226 P. Chaunu, La Civilisation de l’Europe des Lumières (Stanisław Salmonowicz) … 228 H. Holzhauer, Willensfreiheit und Strafe. Das Problem der Willensfreiheit in der Strafrechtslehre des 19. Jahrhunderts und seine Bedeutung für den Schulenstreit (Stanisław Salmnowicz) ... 229 J. Kosim, Losy pewnej fortuny. Z dziejów burżuazji warszawskiej w latach 1807 - 1830 (Marian Kallas) ... 230 A. Eisenbach, Kwestia równouprawnienia Żydów w Królestwie Polskim (Marian Kallas) ... 231 P. F. Łaptin, Obščina v russkoj istoriografii poslednoj tretii XIX — nacała XX v. (Stanisław Russocki) ... 232 M. Cowling, The Inpact of Labour 1920 - 1924. The Beginnings of Modern British Politics (Hubert Izdebski) ... 232 R. Tokarczyk, Zarys współczesnych doktryn politycznych (Janusz Justyński) ... 232 Nicolas Iorga, l'homme et l’oeuvre. A l’occasion du centième anniversaire de sa naissance (Lesław Pauli) ... 233 <!–EndFragment –>