Problematyka historyczna w „Palestrze” - Sobociński, Władysław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1972)
„Palestra” odznacza się wśród naszych czasopism prawniczych tym, że podaje stosunkowo wiele publikacji o tematyce historycznej, zwłaszcza z dziejów adwokatury. Jest to po części nawiązaniem do tradycji pisma tej samej nazwy z lat 1924–1939; jednak zainteresowanie przeszłością prawa i zawodu adwokackiego w obecnej „Palestrze” (wychodzącej od 1957 r.) jeszcze się nasiliło, co pragniemy z zadowoleniem podkreślić. Autorzy publikacji rekrutują się na ogół spośród adwokatów-praktyków, jednak prace ich wnoszą często wartościowy wkład do wiedzy o prawnictwie w aspekcie historycznym, a pośrednio — dając materiał do uogólnień — i teoretycznym. Dla nauki historii w ogóle, a zwłaszcza historii prawa, mają większe znaczenie publikacje przedstawicieli adwokatury, dotyczące nowszych okresów jej dziejów (oparte m.in. na własnych wspomnieniach), podczas gdy prace nad dawniejszą przeszłością mają raczej charakter popularyzacyjny; ich wartość zależy od umiejętności korzystania z naukowej literatury historycznej i dotarcia przez nią do potrzebnych materiałów.