W odpowiedzi na recenzję Stanisława Grodziskiego - Kallas, Marian (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1972)
Opublikowanie mojej monografii o konstytucji Księstwa Warszawskiego wywołało dyskusję w środowisku historyków ustroju i prawa polskiego. Wyrazem tego było ukazanie się dwóch recenzji pióra Stanisława Grodziskiego i Władysława Rostockiego . Autor wyraża wdzięczność za trud włożony w opracowanie opinii o recenzowanej pracy. Zarówno dalsze badania autora, jak i związane z tym przemyślenia nad tematem omawianej pracy, pozwoliłyby obecnie na inne ujęcie niektórych zagadnień. Warto zarazem dodać, że ukazanie się dzieła Władysława Sobocińskiego o historii ustroju i prawa Księstwa Warszawskiego będącego wynikiem długoletnich badań wybitnego uczonego nie tylko ułatwiło, ale i utrudniło zadanie autora. Recenzja S. Grodziskiego zawiera niektóre trafne uwagi i interesujące spostrzeżenia, zwłaszcza w zakresie kwestii Źródłoznawczych. Znajdują się tam jednak także sformułowania skłaniające do polemiki.