Jaszczuk A., Wolność polityczna a demokracja formalna. Z dziejów anglosaskiej myśli politycznej - Ludwikowski, Rett Ryszard (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1972)
Recenzja: Andrzej Jaszczuk. Wolność polityczna a demokracja formalna. Z dziejów anglosaskiej myśli politycznej, PWN, Warszawa 1971.