Noty recenzyjne - CPH 24(2)1972 (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1972)
Entstehung und Verfassung des Sachsenstammes, hrsg. v. W. Lammers (Stanisław Russocki) ... 260 Historical Studies of the English Parliament v. I (Wojciech M. Bartel) ... 261 Jamka R., Początki głównych miast wczesnośredniowiecznych w Polsce południowej w świetle badań archeologicznych. Cz. I (Wojciech M. Bartel) … 262 Grigoras N., Instituti feudale din Moldova I. — Organizarea de stat pina la mijlocul sec. al XVIII-lea (Stanisław Russocki) ... 262 Beitraege zur Stadt- und Regionalgeschichte Ost- und Nordeuropa. Herbert Ludat zum 60-Geburtstag, hrsg v. K. Zernack (Stanisław Russocki) ... 263 Wallace-Hadrill J. M., Early germanic kingship in England and on the Continent (Stanislaw Russocki) ... 263 Boutruche R, Seigneurie et féodalité; I — Le premier áge des liens d’home á I’home; II — L’Appogée (Xl-e - XIII-e (Stanisław Russocki) … 264 Holt J. C., Magna Carta (Stanislaw Russocki) ... 264 Crepnin L. V., Votčinnoe pravo na Rusi XIV - XV v.v. (Stanislaw Russocki) ... 265 Geremek B., Ludzie marginesu w średniowiecznym Paryżu XIV - XV w. (Stanisław Russocki) ... 265 Mollat M., Wolff Ph., Ongles bleus, Jacques et Ciompi. Les revolutions populaires en Europe aux XIV-e et XV-e siěcles (Stanislaw Bylina) … 266 Choroškievič A. L., ałovannyje gramoty Litovskoj Metriki konca XV veka i ich kłassifikacyja (Stanisław Russocki) ... 267 Prusy Królewskie i Książęce w XV i XVI w. Cz. I: (1466 - 1548). Wybór tekstów przygotował K. Górski przy współpracy J. Małłka (Stanisław Russocki) ... 267 Russel C., The Crisis of Parliaments. English History 1509 - 1660 (Hubert Izdebski) ... 268 Allgemeines Landrecht für die Preussischen Staaten von 1794. Textausgabe mit einer Einführung von H. Hattenhauer (Katarzyna Sójka-Zielińska) ... 269 Occupants Occupes. 1792 - 1815 (Stanisław Salmonowicz) ... 270 Historia doktryn politycznych. Materiały źródłowe. Wyboru dokonali A. Reiss, F. Ryszka, A. Szczęśniak (Henryk Olszewski) ... 271 Waldenberg M., Myśl polityczna Karola Kautsky’ego w okresie sporu z rewizjonizmem (1898 - 1909) (Elżbieta Jacoń-Wroniak) … 272 Woliński J., Warszawskie lata uniwersyteckie Szymona Askenazego 1883 - 1887, „Rocznik Warszawski” (Juliusz Bardach) … 274 Mikulicz S., Prometeizm w polityce II Rzeczypospolitej (Wiesław Kozub) … 274 Bielecki T., W szkole Dmowskiego (Wiesław Kozub) ... 275