Dingleute. O czynniku społecznym w zachodnio europejskim procesie sądowym - Kamińska, Krystyna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1972)
Coraz większym zainteresowaniem historyków prawa cieszy się problematyka prawa miejskiego w średniowieczu, kolonizacji na prawie zachodnioeuropejskim i związanym z nią procesem recepcji tego prawa Wraz z wzorami ustrojowymi sensu stricto przyjmowano również w miastach lokowanych na prawie zachodnioeuropejskim pomniki prawne miast macierzystych. Mimo iż normy prawne starano się dostosować do warunków lokalnych, szereg z nich w tzw. miastach filialnych jest niemal identycznych z normami pomników prawnych miast, zwanych macierzystymi.