Sprawa opłat za prawo miejskie w Królestwie Polskim - Ćwik, Władysław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1972)
W dawnej Polsce każdy nabywający obywatelstwo miejskie musiał dopełnić pewnych formalności. Jedną z nich było złożenie odpowiedniej opłaty na rzecz miasta i rajców . Prawo o miastach z 1791 r. zniosło odpłatność za udzielenie prawa miejskiego, ale już wkrótce, po III rozbiorze, władze austriackie i pruskie przywróciły pobór tych opłat w miastach, ustalając nawet szczegółowe taksy.