Synodalia polskie w rękopisie Robbins Collection Instytutu Średniowiecznego Prawa Kanonicznego Uniwersytetu w Berkeley (Kalifornia) - Sawicki , Jakub (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1972)
Pod koniec września 1970 r. otrzymałem od profesora Stefana Kuttnera, organizatora i kierownika nowo utworzonego Institute of Medieval Canon Law przy Wydziale Prawa Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley przesyłkę zawierającą odbitki 12 stron rękopisu z XV w. (fol. 1 r-4ri 42 r - 42 v oraz 44 v - 45 v) z następującą uwagą: „[.. .] w niedużym zbiorze rękopisów, należącym do kolekcji Robbinsa (Robbins Collection) napotkaliśmy rękopis papierowy o 47 nie numerowanych kartach, bez oprawy (prawdopodobnie wyrwany z klocka ?), z którego kazałem sporządzić załączone odbitki próbne. Po statutach (expl. fol. 42 v) następuje na fol. 43 r: Fryderyk, arcybiskup Salzburga, transumpt bulli papieża Mikołaja V (Ad sacram Petri sedem, 14 kal. apr. 1447, pont. an. 2), zatwierdzającej konkordat z królem rzymskim Fryderykiem. Transumpt datowany jest: Salzburg, 27 lipca 1448. — fol. 45 v: Declaratio beneficiorum reservatorum in concordatis positorum. 46 r - 47 v są puste”.