Historia prawa, administracji i doktryn wobec zagadnień współczesności - Leśnodorski, Bogusław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1971)
Ogłoszona ostatnio ankieta redakcji Czasopisma Prawno-Historycznego, w której zechciało wziąć udział wielu wybitnych przedstawicieli nauk prawnych i historycznych, nie była pierwszym przejawem ponownego zwrotu znacznej części historyków państwa i prawa w Polsce w stronę współczesności, a ściślej mówiąc w stronę problemów, które współczesność tę nurtują.