Nieznane źródła prawa chełmińskiego z XVI i XVII wieku - Zdrójkowski, Zbigniew (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1971)
Miasto Chełmno, które odegrało tak znaną i wielką rolę w dziejach prawa miejskiego w Polsce, nie tylko w średniowieczu, lecz także w okresie nowożytnym, po przejściu na własność biskupów chełmińskich (1505 r.) rozwijało nadal, pod nadzorem i przy udziale nowych panów miasta, znaczną działalność prawotwórczą i ustawodawczą, której najwybitniejszym osiągnięciem był niżej wydrukowany chełmiński, reformowany wilkierz biskupa Piotra Kostki z 1590 r.