Noty recenzyjne - CPH 23(2)1971 (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1971)
Zwolski E., Ustrój państwowy w starożytnym Argos (Maria Zabłocka) … 236 Leicht P. S., Storia del diritto Italiano (Stanisław Russocki) … 237 Wybór tekstów źródłowych z historii doktryn polityczno-prawnych. Od Platona do Lenina. Wyd. J. Justyński (Henryk Olszewski) … 237 Novy R., Die Anfänge des böhmischen Staates, t. I, (Stanisław Russocki) ... 238 Vanéček V., Dějiny státu a práva v Československu do roku 1945 (Zdzisław Kaczmarczyk) ... 238 Bontems C., Les dommages et entérêts dans les lois barbares (Tadeusz Ścibor) ... 239 Die Slaven in Deutschland. Geschichte und Kultur der slawischen Staemme westlich von der Oder und Neisse vom 6 bis 12 Jahrhundert. Wyd. J. Hermann (Stanisław Russocki) ... 240 Der deutsche Territorialstaat im 14 Jahrhundert, t. I (Stanisław Russocki) … 240 Liber Memorialis Georges de Lagarde, ed. B. Nàuwelaerts (Stanisław Russocki) ...241 Wenzell-Homecka Z., Inwentarz akt sądów wyższych prawa miejskiego w Krakowie (Zdzisław Kaczmarczyk) ... 241 Beiträge zur schlesischen Kirchengeschichte. Gedenkschrift für Kurt Engelbert. Herausgegeben von B. Stasiewski (Jakub Sawicki) … 242 Zbiór dokumentów małopolskich. Wyd. Irena Sułkowska- Kuraś i Stanisław Kuraś. Cz. V : Dokumenty z lat 1401-1440 (Jakub Sawicki) ... 243 Archiv für schlesische Kirchengeschichte. Herausgegeben von J. Gottschalk (Jakub Sawicki) ... 244 Raudeliunas V., K tołkowaniju juridiczeskich terminow Litowskogo Statuta, Acta Baltico-Slavica 7 (Juliusz Bardach) ... 245 Wiek XVII. Kontrreformacja – barok. Prace z historii kultury. Pod redakcją J. Pelca (Tomasz Fijałkowski) ... 246 Historia Nauki Polskiej. T. II. Barok: Henryk Barycz; Oświecenie: Kazimierz Opałek (Tomasz Fijałkowski) ... 247 La Coutume de Vaudémont. Praca zbiorowa pod redakcją J. Coudert (Stanisław Salmonowicz) ... 248 Legislatia agrară a Ţării Româneşti (1775-1782). Wyd. V. A. Georgescu i E. Popescu (Katarzyna Sójka-Zielińska) ... 249 Besterman Th., Voltaire (Stanisław Salmonowicz) ... 249 Études d’histoire du droit parisien. Praca zbiorowa pod redakcją F. Dumont (Stanisław Salmonowicz) ... 250 Hoffmann H., Friedrich II von Preussen und die Aufhebung der Gesellschaft Jesu (Jakub Sawicki) ... 251 Csizmadia A., Les problèmes de l’administration provincialle en Hongrie au XVIIIe siècle, „Acta Juridica Academiae Scientiarum Hungaricae”, t. 11 (Witold Maisel) ... 251 Morison S. E., Sources and Documents illustrating the American Revolution 1764-1788 and the formation of the Federal Constitution (Bogdan Lesiński) ... 252 Georgescu V., Mémoires et projets de réforme dans les principautés roumaines 1769-1830 (Stanisław Salmonowicz) ... 252 Les Constitutions de la France depuis 1789. Wyd. J. Godechot (Stanisław Salmonowicz) ... 253 Bergasse H., Histoire de l’Assemblée des élections de 1789 aux élections de 1967 (Teresa Janasz) ... 253 Alexis de Tocqueville, Dawny ustrój i rewolucja. Wyd. J. Szacki (Maria Zmierczak) ... 254 The Nineteenth Century Constitution 1815-1914. Ed. H. J. Hanham (Hubert Izdebski) ... 255 Trzeciakowski L., Kulturkampf w zaborze pruskim (Jerzy Wisłocki) ... 256 Néré J., La Troisième République 1914-1940 (Teresa Janasz) … 253 Szilling J., Polityka okupanta hitlerowskiego wobec kościoła katolickiego 1939-1945 (Jerzy Wisłocki) ... 259