Libri retaxationum a libri beneficiorum w systemie skarbowości kościelnej w Polsce w XV i XVI w - Karbownik, Henryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1970)
Libri retaxationum a libri beneficiorum w systemie skarbowości kościelnej w Polsce w XV i XVI wieku. [Na marginesie publikacji źródłowej pt. Księga dochodów beneficjów diecezji krakowskiej z roku 1529 (tzw. Liber retaxationum), wyd. Z. Leszczyńska-Skrętowa, Materiały Komisji Nauk Historycznych, PAN nr 13. Wrocław -Warszawa-Kraków, 1968].