W sprawie sądów wojewodzińskich w czasach popiastowskich - Mazurkiewicz, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1966)
Sprawa kompetencji sądowych wojewodów po wygaśnięciu dynastii piastowskiej nie jest należycie wyjaśniona. Chodzi o to, czy wojewodowie sprawowali tylko sądownictwo nad Żydami, nadzór nad cenami, wagami i miarami oraz nad woźnymi sądowymi, czy też przysługiwały im w jakimś zakresie kompetencje sądowe w ramach sądownictwa cywilnego i karnego nad szlachtą i innymi stanami.