Instrukcja rządu Kościuszki o traktowaniu jeńców wojennych - Gomulski, Edward (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1966)
Niezmiernie ważne problemy polityczne i społeczne, związane z powstaniem Kościuszki, usunęły na daleki plan wiele zagadnień o znaczeniu nie tak może istotnym — jak to się wydawało — badaczom tej znamiennej epoki. Wśród spraw, które nie zwróciły dotąd uwagi, wysuwają się na czoło problemy prawno-międzynarodowe.