Karol Koranyi - CPH 17(2) (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1965)
Przedwczesny zgon nieodżałowanej pamięci wielkiego polskiego uczonego Karola Koranyiego, zmarłego w Warszawie w dniu 23 września 1964 r. okrył żałobą polską naukę historii prawa, a wraz z nią całą naukę polską. Redakcja „Czasopisma Prawno-Historycznego”, z której pracami od samego początku Karol Koranyi tak blisko był związany, pragnie w sposób szczególnie gorący oddać hołd jego zasłudze i pamięci.