Państwo stanu wyjątkowego - Cieślak, Tadeusz; Salmonowicz, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1965)
Dwugłos w związku z pracą Franciszka Ryszki. Franciszek Ryszka, Państwo stanu wyjątkowego. Rzecz o systemie państwa i prawa Trzeciej Rzeszy, Ossolineum, Wrocław—Warszawa—Kraków, 1964, ss. 504, Polski Instytut Spraw Międzynarodowych.