Zgromadzenia stanowe we Francji a sprawy podatkowe - Dumont, François (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1975)
Konstruowanie syntetycznego ujęcia historii Stanów we Francji nasuwa poważne trudności ze względu na niezmierne bogactwo materiałów, równie różnorodnych, jak różnorodną była cała Francja. Czasem, wręcz przeciwnie, brak źródeł czy pogłębionych studiów zmusza badacza do stąpania po omacku. Niemniej, przy zachowaniu dużej ostrożności, można odsłonić ogólne zasady uczestniczenia Stanów w nakładaniu podatków. Wiadomo, że francuskie Zgromadzenia Przedstawicielskie, określane lub też nie określane mianem Stanów, odgrywały pewną rolę w kwestiach podatkowych: w ich uchwalaniu i w administracji finansowej. Tymi właśnie dwoma zagadnieniami pragnę zająć się tu bliżej.