Samorzutność zgromadzeń stanowych - Orzechowski, Kazimierz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1975)
Sprawa samorzutności zgromadzeń stanowych bywa rozważana jedynie w dyskusji dotyczącej powstania tych zgromadzeń w ogóle i stanowi jeden z argumentów tzw. korporacjonistów przeciw tzw. instytucjonistom. Tymczasem jednak staranna obserwacja praktyki i źródeł dowodzi, iż zagadnienie to ma zasięg znacznie szerszy, samo zjawisko zaś znaczenie większe niż na ogół się przypuszcza. Dlatego też przedstawiamy szereg porządkujących propozycji i ujęć, które mogłyby ułatwiać bardziej wnikliwe niż dotychczas traktowanie kapitalnej problematyki feudalnych zgromadzeń stanowych.