Sejm galicyjski. Stan wiedzy i kierunki dalszych badań - Grodziski, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1975)
W dziejach sejmu galicyjskiego wyróżniano trzy okresy, zamknięte w datach: 1775-1790, 1817-1845 oraz 1861-1914. Były to okresy wyraźnie oddzielone od siebie w czasie, ponadto charakteryzujące się zarówno odmienną organizacją, jak i przede wszystkim rolą społeczną tej instytucji. Stąd badania jej poświęcone ograniczały się do pojedynczych etapów, traktowanych odrębnie, i z wyjątkiem dwóch pierwszych, nie powiązanych z sobą genetycznie; zwróćmy pokrótce uwagę na przebieg i wyniki tych badań.