Uwagi o strukturze dawnego państwa ruskiego w wiekach X-XI - Wilinbachow, W. B. (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1974)
W niniejszej pracy nie postawiono przed sobą zadania przedstawienia pełnego obrazu dawnego państwa ruskiego i rozpatrzenia wszystkich związanych z tym zagadnień, a ograniczono się do rzeczy o wiele skromniejszej — zwrócenia uwagi na pewne momenty, które, jak się wydaje, miały duże znaczenie dla sytuacji istniejącej we wschodniej Europie w X-XI w.