Skład społeczny soborów ziemskich w państwie moskiewskim w XVI wieku - Floria, Borys N. (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1974)
Jak wiadomo, w skład soborów ziemskich XVI w., oprócz członków Dumy bojarskiej i diaków, wchodzili przedstawiciele trzech stanów: duchowieństwa, „dworianstwa” i mieszczan. Jeśli chodzi o przedstawicieli duchowieństwa, zagadnienie to już dawno zostało rozwiązane przez badaczy, którzy wykazali całkowitą identyczność składu soborów cerkiewnych z reprezentacją duchowieństwa na soborach ziemskich. Dlatego w niniejszej pracy cała uwaga zostanie zwrócona na przedstawicieli dworianstwa i mieszczan. Wydaje się celowe oddzielne rozpatrzenie reprezentacji obu tych stanów na soborach ziemskich w 1566 r., 1598 r., rozpoczynając analizę od najliczniejszej grupy uczestników soboru — dworian.