Stanowisko obozu ks. Adama Czartoryskiego wobec konstytucji Królestwa Polskiego w roku 1831 - Węgliński, Wiktor (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1974)
Znajdujący się w Bibliotece Czartoryskich w Krakowie projekt zmian Ustawy Konstytucyjnej Królestwa Polskiego, z dnia 27 listopada 1815 r., pod nazwą: „Artykuły, których konstytucyjna gwarancja lub zmiana projektuje się”, ogłoszony przez prof. M. Handelsmana w 1922 r., był dotychczas, przy omawianiu zagadnień ustrojowych okresu powstania listopadowego, marginesowo traktowany. Brak przy tym uzupełniających źródeł utrudnia bezbłędne ustalenie jego genezy, autorstwa i czasu powstania.