Kurator z powodu ciąży w świetle akt Sądu Pokoju Powiatu Łęczyckiego i Sądu Pokoju w Łodzi w latach 1809-1876 - Machut - Kowalczyk, Joanna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2017)
Kuratela z powodu ciąży przewidywana była w prawie francuskim, ale również w obowiązującym na południowych ziemiach polskich od 1811 r. kodeksie cywilnym austriackim oraz obowiązującym w zaborze pruskim Landrechcie. Przedstawiane rozważania na temat funkcjonowania kurateli z powodu ciąży opierają się na ustawodawstwie obowiązującym na obszarze Księstwa Warszawskiego, a później Królestwa Polskiego i literaturze dziewiętnasto- i dwudziestowiecznej. Źródła praktyki z lat 1809-1876 zaczerpnięte zostały z zespołów: Sąd Pokoju Powiatu Łęczyckiego i Sąd Pokoju w Łodzi, zachowanych w Archiwum Państwowym w Łodzi.