Dyskusja nad referatami na colloquium historycznoprawnym - Ajnenkiel, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1964)
W dyskusji nad referatami udział wzięli: prof dr J. Bandach, dr K. Bukowska, prof. dr W. Czachórski, prof. dr K. Grzybowski, prof. dr W. Hejnosz, prof. dr K. Koranyi, prof. dr L. Lernell, dr L. Łysiak, prof. dr J. Mazurkiewicz, dr S. Russocki, prof. dr W. Sobociński. Centralnym problemem dyskusji stały się zagadnienia metodologii. Na plan pierwszy wysuwa się problem integracji nauk społecznych. Wiąże się z nim konieczność uściślenia terminów stosowanych przez różne dyscypliny (prof. J. Bardach). Historia państwa i prawa, jak i inne dyscypliny społeczne sięgać musi do ustaleń o charakterze ogólnym, dokonanych przez inne nauki. Przy obecnym tempie badań i szerokiej ich tematyce trzeba formułować wnioski ogólne w sposób ostrożny, a raz dokonane ustalenia powinny być stale weryfikowane na podstawie najnowszych wyników badań.