Rodzic i rodziczka - Matuszewski, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1964)
Jak wykazał ostatnio J. Reczek, w staropolszczyźnie na oznaczenie parentes używano ośmiu rzeczowników; wśród nich znajdował się również termin rodzicy — rodzice. Ten w dzisiejszym języku jedyny określnik nie był w omawianym sensie szeroko rozpowszechniony do końca XV w. W źródłach nowożytnych określenie to, bądź w liczbie pojedynczej (rodzic), bądź mnogiej (rodzice), pojawia się bardzo często. Już sam fakt występowania tego substantivum w singularis ostrzega przed przypisywaniem mu znaczenia dzisiejszego.