O nowe kierunki badań prawa rzymskiego - Polay, Elemer (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1963)
Koschaker , wybitny romanista niemiecki, wskazując na fakt, że z chwilą wejścia w życie w Niemczech niemieckiego kodeksu cywilnego prawo rzymskie przestało być żywym prawem, stwierdza: „W istocie od 800 lat doszło po raz pierwszy do tego, że prawo rzymskie jest traktowane przez naukę prawa wyłącznie jako zjawisko historyczne. W tym tkwi istota kryzysu prawa rzymskiego, jaki przeżywamy dziś wszędzie. W jednostronnym historyzowaniu studium pr. rzymskiego oznacza on nie tylko zerwanie z tradycją, która trwała wieki, lecz nadto abdykację”.