Jeszcze o księgach sądowych (Uwagi polemiczne na marginesie pracy L. Łysiaka) - Grodziski, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1963)
W ostatnim zeszycie Czasopisma Prawno-Historycznego ukazał się artykuł dra Ludwika Łysiaka pt. W sprawie genezy ksiąg sądowych wiejskich. Ponieważ stanowi on w znacznej mierze polemikę z moją pracą na ten sam temat , poczuwam się do obowiązku ustosunkowania się do niektórych tez Autora. L. Łysiak zakwestionował mój pogląd, iż zwyczaj prowadzenia ksiąg sądowych wiejskich pojawił się na terenie Małopolski w wieku XV i z biegiem czasu stał się tam regułą, podczas gdy w innych prowincjach Rzeczypospolitej księgi takie prowadzono wyjątkowo. Ponadto L. Łysiak nie zgodził się z moją tezą, iż praktyka prowadzenia ksiąg sądowych wiejskich pojawiła się w Małopolsce głównie pod wpływem sądownictwa niemieckiego (zwłaszcza sądów leńskich, których praktykę przenosili na wieś sołtysi).