W sprawie genezy ksiąg sądowych wiejskich (po raz drugi) - Łysiak, Ludwik (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1963)
Odpowiedź S. Grodziskiego na mój artykuł polemiczny w sprawie genezy ksiąg sądowych wiejskich, publikowana w obecnym tomie Czasopisma Prawno-Historycznego — wbrew optymistycznemu stwierdzeniu jej autora — nie tylko nie zakończyła naszej dyskusji, ale nawet nie posunęła jej naprzód. Nadal bowiem nie została wyjaśniona najistotniejsza — moim zdaniem — kwestia, a mianowicie dlaczego ogromna większość znanych lub zachowanych dziś ksiąg sądowych wiejskich pochodzi tylko z kilku południowych powiatów małopolskich, do rzadkości natomiast należą one w pozostałej, przeważającej części Małopolski oraz w innych ziemiach dawnej Rzeczypospolitej. Nie można przecież uznać za wystarczające takich argumentów, które z łatwością dają się odnieść do całej historycznej Małopolski, bądź nawet do całego terytorium feudalnego państwa polskiego; posługiwanie się bowiem nimi niewiele nam tutaj pomoże.