Geneza statutów Kazimierza Wielkiego (na marginesie pracy St. Romana) - Matuszewski, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1962)
Geneza statutów Kazimierza Wielkiego [Na marginesie pracy S. Romana, Geneza statutów Kazimierza Studium źródłoznawcze. Kraków 1961]