Historia instytucji państwowych Rosji przedrewolucyjnej jako problem dydaktyczny i naukowo-badawczy - Sobociński , Władysław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1962)
Historia instytucji państwowych Rosji przedrewolucyjnej jako problem dydaktyczny i naukowo-badawczy [W związku z książką: N. P. J e r o s z k i n, Oczerki istorii gosudarstwiennych uczrieżdienij dorewolucjonnoj Rossii. Posobije dla uczcitiela, Moskwa 1960]