O historii sądownictwa w Polsce magnackiej XVIII w. - Sobociński, Władysław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1961)
Jak dotąd, najwięcej wiadomości, zebranych razem, o sądownictwie z czasów panowania Sasów w Polsce można było chyba znaleźć w Opisie obyczajów Jędrzeja Kitowicza. Teraz przybyła książka Jerzego Michalskiego [Jerzy Michalski, Studia nad reformą sądownictwa i prawa sądowego w XVIII w., część I, Prace Instytutu Historycznego Uniwersytetu Warszawskiego, VII, Wrocław-Warszawa 1958, s. 306.] poświęcona temu tematowi.