Dyskusja nad Najstarszym Zwodem Prawa Polskiego - Matuszewski, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1960)
Recenzje. Wydawca znajduje się w wyjątkowo szczęśliwym położeniu: spotkał się z żywym odzewem ze strony kolegów badaczy, oddanych studiom nad dawnym prawem polskim. Świadczą o tym recenzje, które ukazały się niedawno czy ukazują równocześnie: S. Russockiego i K. Buczka na łamach „Kwartalnika Historycznego”, J. Adamusa i A. Vetulaniego w niniejszym tomie Czasopisma. Za uwagi przez nich poczynione, nawet najbardziej polemiczne, jestem im niezmiernie wdzięczny i składam serdeczne podziękowanie. Niektóre akceptuję w całości, z innymi natomiast trudno mi się zgodzić. Chęcią zajęcia własnego stanowiska i uzasadnienia go tłumaczy się napisanie niniejszego artykułu.