Żołnierz najemny i żołnierz zaciężny - Koranyi, Karol (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1948)
Zarówno w literaturze historyczno-prawnej jak i historyczno-wojskowej używa się na oznaczenie żołnierzy pochodzących z werbunku bądź terminu „żołnierz najemny” bądź terminu „żołnierz zaciężny”, nie czyniąc żadnej różnicy między jedną, a drugą kategorią. Jednakże szczegółowe badania nad rozwojem ustroju wojskowego doprowadziły nas do wniosku, że między żołnierzem najemnym, a żołnierzem zaciężnym zachodzi różnica, że nie można terminów tych traktować jako synonimów.